Jag är tyvär död och kan inte komma till skolan idag

- Han ångrar sig, säger Emma. Plan B funkar.
John vill ha tillbaka Olivia, men hon börjar tänka att hon inte vill ha tillbaka honom längre.

I Sara Ohlssons bok, jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag har Olivia och John det perfekta förhållandet, men när John en dag bestämmer sig för att göra slut blir Olivia helt förkrossad. Hon och Emma, Olivias bästa vän, bestämmer sig för att de ska göra allt för att få tillbaka honom, de kallar det för "operation fågelbajs". De håller på med den operationen ganska länge tills Olivia börjar inse att hon inte tycker det är värt det eftersom John verkar ha gått vidare och skaffat ny tjej.

Olivias mamma, pappa och lillebror Felix bor på Öland. Hennes föräldrar bråkar då och då, och efter ett tag bestämmer de sig för att skiljas. Det händer samtidigt som Olivia är på en massa fester, och dricker och blir ofta ganska full och efter det händer det saker med både den ena och den andra, som hon sedan antingen ångrar helt totalt, eller så ångrar hon ingenting av det om kan tänka sig mer. Men en som är på nästan alla fester som Olivia är på är Danijel, han har också en tjej, men han brukar hänga med Olivia hem till hennes lägenhet ibland, och då tänker hon inte på hur bra hon och John hade det, hon tänker bara på Danijel, och hur fin hon tycker han är just då.

På en fest ser Olivia Danijel stå och hångla med en tjej på dansgolvet, Olivia blir lite arg eftersom att det är ju hon som ska stå där, inte den där andra tjejen. Och när dom vänder sig om ser Olivia att det är en av hennes tjej kompisar, Jenni, Olivia blir rasande och går rakt mot Jenni och skriker åt henne att hon inte får göra så. Varför vet hon inte, Olivia tycker bara att det är fel att hennes kompis står och hånglar med den kille Olivia brukar hångla med.

John messar flera gånger om att han vill träffas, Olivia vet inte om hon vill men gör det ändå. Hon känner ingen saknad efter John mer, är någonting fel? Nej Olivia har gått vidare samtidigt som John vill ha tillbaka henne.

Det jag tycker är bra med den här boken är att den är lättläst, svår att sluta läsa för att den är så bra, och att man får se det ur Olivias perspektiv. För då har jag mycket lättare för att komma in i boken och förstå hur hon tänker.

Jag skulle säga att detta är en ganska typisk tonårs bok som handlar om kärlek, fester, killar, tjejer och alla deras problem. Men eftersom alla böcker har sin egen historia blir den ena inte lika den andra, även fast dom handlar om typ samma sak. I denna boken får man följa med Olivia på resan genom alla fester, hennes föräldrars skiljsmässa, skolan där alla kollar på henne eftersom hon antagligen gjort något på en fest, hennes killproblem och kompisfajter.

1 kommentar:

  1. "Men eftersom alla böcker har sin egen historia blir den ena inte lika den andra, även fast dom handlar om typ samma sak" - så sant, så sant:)

    SvaraRadera