Fritagningen

Fritagningen

Robert Muchamore har skrivit serien om CHERUB. CHERUB är en ungdoms-serie som handlar om en agentskola, där barn utbildas till agenter och utför olika uppdrag som FBI har misslyckats med.
Serien bygger inte på något som finns i verkligheten, men ibland kan man få den känslan av att det finns på riktigt!

Agenter som busar runt på skolan och hamnar i knipa hos lärarna skickas till rektorn och som straff kan de skickas ut på rekryteringsuppdrag. Då skickas agenten till ett barnhem för att hitta en ny lämplig elev att ta in på skolan och utbilda till agent.
Det är så nya agenter kommer till skolan, eftersom ingen annan än de som jobbar på CHERUB vet om skolan så måste elever skickas ut på sånna uppdrag.

CHERUB använder sig av barnagenter för att skurkarna inte tänker på att deras barns kompisar kan vara agenter. CHERUB är därmed väldigt populära bland FBI och andra agentfirmor, eftersom de kan ta reda på information genom skurkens barn, vilket inte de vuxna inte kan göra.

James är en av huvudrollerna i boken tillsammans med Lauren, hans syster, och en annan agent ska ut på uppdrag, de ska nämligen få ut en kille, Curtis Oxford, från ett fängelse för ungdomar, Arizona Max.
Eftersom FBI letar efter en mycket eftertraktad brottsling, Jane Oxford, men inte kunnat få tag på henne så kallar de in CHERUB. FBI vill att de ska bli kompis med Janes son så han ska föra dom till henne.
Efter rymningen från fängelset är det många poliser som är efter dom men de klarar sig undan med nöd och näppe. De träffar Curtis pappas receptionist innan de flyttar ut på en gård i 14 dagar där de verkligen gör sig hemmastadda. När deras tid är över på gården förekommer både falska ID:n och mord innan de kommer Jane i hälarna.

Robert Muchamore skriver verkligen så man tror på det som skrivs i boken. Varje gång man läser så kommer man på sig själv med att man verkligen tror på det som händer i boken, man får säga till sig själv att det inte är på riktigt, men det tar inte lång tid innan man tror på det som händer igen.
Jag tror att Robert vill ge sina läsare denna känslan och jag tycker han lyckas väldigt bra med detta.

Jag har inte stött på så många böcker och filmer med barnagenter så det är lite svårt att dra paralleller, men Kim Possible är ju också en sorts barnagent, men inte av samma genre som agenterna i Fritagningen. Kim Possible är mer känd bland vuxna medan CHERUB:agenter endast är kända bland vuxna som jobbar på skolan.
Det hade varit häftigt om det hade kommit ut filmer om CHERUB, men jag tror inte de kommer bli lika bra som boken för den får en verkligen att tror på barnagenter.

2 kommentarer: